Oekraïne dreigt met een internationale arbitrage als Rusland de prijs van gas niet verlaagt. Dat zei de minister van Energie Joeri Prodan zaterdag. 

Volgens hem zijn er nog steeds gesprekken tussen de twee landen gaande over de tarieven.

Rusland heeft de prijs van het gas bijna verdubbeld omdat de korting voor Kiev is geschrapt na de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj en het aantreden van een pro-westerse regering.

Oekraïne liet weten dat het geen gas zal aftappen dat bedoeld is voor consumenten in West-Europese landen, mocht Moskou de kraan naar Oekraïne helemaal dichtdraaien. Rusland heeft Oekraïne er eerder van beschuldigd dat wel te hebben gedaan.

Interimpremier Arseni Jatsenjoek zei zaterdag dat Oekraïne niet bereid is de Russische prijs van bijna 500 dollar per duizend kubieke meter gas te betalen. Hij pleit ervoor dat Oekraïne het gas voor 268 dollar krijgt, zoals aan het begin van dit jaar.

Zwarte Zeevloot

In 2010 spraken Oekraïne en Rusland in Charkov af dat het Oekraïne 100 dollar korting kreeg op gas, in ruil voor een contractverlenging voor de Zwarte Zeevloot op de Krim. Maandag zegde Rusland de overeenkomst op, omdat de Krim Russisch grondgebied is geworden.

Aleksei Miller van Gazprom zei zaterdag dat de Charkov-overeenkomsten de Russische staat in totaal ruim 11 miljard dollar hebben gekost, aldus Russische media.

EU

De Europese Unie zal niet terugdeinzen strengere sancties in te stellen tegen Rusland als dat nodig is, aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens bijeenkomst van haar partij, de CDU.

Alle 29 lidstaten van de EU houden er andere betrekkingen met Rusland op na en zij verschillen van mening over hoe Moskou aangepakt moet worden, erkent Merkel. Bovendien zijn veel EU-lidstaten in hun energievoorziening afhankelijk van Russisch aardgas.

Maar als Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne blijft schenden zal het landenblok als één reageren en economische strafmaatregelen invoeren, aldus de bondskanselier.

Chronologie van de onrust in Oekraïne en De Krim

Alle berichten over Oekraïne