HOOFDDORP - Voorzitter L. de Waal van de vakcentrale FNV heeft dinsdag zelf zeventig werknemers van een bouwplaats in Hoofddorp gehaald. Hij riep hen op om te staken, waarna de bouwvakkers inderdaad met een busje naar huis gingen.

Het bezoek was onderdeel van de landelijke actie voor een nieuwe CAO Bouw, waarvoor inmiddels ruim 8600 bouwvakkers voor onbepaalde tijd staken.

De Waal wilde met zijn komst laten zien dat de FNV niet alleen te maken heeft met het poldermodel, maar ook met betere CAO'S. De Waal noemde de situatie voor de Bouw-CAO uniek en merkwaardig. "Ik doe dit werk nu dertig jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", aldus De Waal. "Meestal gaat het om een geschil over een CAO, maar hier is een geschil nog voordat de onderhandelingen zijn begonnen."

De werkgevers hebben gezegd alleen te willen onderhandelen als vooraf een soberder regeling voor reiskosten in beeld is. Vakbonden eisen een overleg zonder voorwaarden vooraf.

De Waal verwacht dat het aantal stakers de komende tijd oploopt. "De werkgevers hebben het over zichzelf afgeroepen door steeds te zeggen dat ze weinig last hadden van onze acties en nog steeds niet willen praten. Dan doen we er een schepje bovenop. Ik zie hier net een wagen met beton aankomen, maar die kan weer terug. Zonde hoor."

De laatste landelijke staking in de bouw was in 1995.

/ECONOMIESteeds meer bouwvakkers gaan staken