De kans is ''heel groot'' dat Nederland binnenkort ontslagen wordt het van Europese strafbankje voor landen die hun begroting niet op orde hebben. 

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad weten.

Landen die zich niet aan de norm van een maximaal begrotingstekort van 3 procent houden, komen in de zogeheten 'buitensporigetekortprocedure' en kunnen dan boetes krijgen van Brussel of aanwijzingen hoe ze hun tekort moeten verminderen.

Maar met het gunstige economische tij lijkt het er nu op dat het Nederlandse tekort 3 jaren op rij (2013-2015) toch onder de 3 procent zit.

''Daarmee lijkt de kans heel groot dat we ontslagen worden uit de ondertoezichtstelling van Brussel'', aldus Dijsselbloem. Hij verwacht dat Brussel dat in juni officieel kan bevestigen.

Brief

Dijsselbloem denkt dat de brief met de hoofdlijnen van de begroting die hij ook dit jaar weer voor 1 mei naar Brussel moet sturen, ''betrekkelijk eenvoudig'' zal zijn. ''We kunnen gewoon de laatste ramingen laten zien.''

Komende maandag zit hij voor het eerst weer met de financiële specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om de tafel om de begroting van volgend jaar voor te bereiden. De coalitie heeft aan verwachte meevallers al 500 miljoen euro bestemd voor lastenverlichting voor de inkomens tussen de 40.000 en 110.000 euro.