Het kabinet kan niets doen aan het massaontslag bij sigarettenfabriek Philip Morris, maar zal zich hard maken voor een sociaal plan. 

Premier Mark Rutte zei dat tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Hij denkt daarbij onder andere aan mobiliteitscentra om mensen van werk naar werk te helpen. "Wij zullen onze bijdrage actief vervullen", aldus Rutte.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken verklaarde eerder dat er verder geen manieren zijn om "bij te dragen aan een oplossing''.

Volgens de minister geeft het bedrijf zelf aan dat het kampt met overcapaciteit in Europa en ook dat het besluit om de fabriek in Bergen op Zoom te sluiten, niets te maken heeft met Nederlands beleid of het Nederlandse vestigingsklimaat.

Hij sprak van een ''harde klap voor West-Brabant en de medewerkers van Philip Morris in het bijzonder''.

Drama

FNV Bondgenoten-bestuurder Jet Grimbergen laat aan NU.nl weten dat zij alles uit de kast zal halen om de banen van Philip Morris in Nederland te behouden. "Deze fabriek is essentieel voor de werkgelegenheid in Noord-Brabant", zegt Grimbergen.

'De vakbondsvrouw spreekt van een keiharde, kille sanering. Zonder oog voor de grote sociale gevolgen. "En dit terwijl de fabriek winstgevend is. Er is ons niets van gebleken dat de directie ook maar enigszins heeft geknokt om de werkgelegenheid in Nederland te behouden. Wij vragen ons af of zij überhaupt iets te zeggen hebben gehad."

Grimbergen roept de bonden, de provincie en politiek Den Haag op om er alles aan te doen om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. "De Nederlandse politiek heeft hierin een verantwoordelijkheid." 

Vakcentrale CNV noemt de sluiting een drama voor de werkgelegenheid in West-Brabant. "Dit slaat in als een bom", aldus Frans van de Veen, bestuurder van CNV Vakmensen.

Tweede Kamer

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer noemt de voorgenomen sluiting een grote klap voor de werknemers en de hele regio. "De PvdA roept het kabinet, en de minister van Economische Zaken in het bijzonder, op om in contact te komen met het bedrijf en alles in het werk te stellen om het ontslag van 1230 werknemers te voorkomen", aldus Hamer.

SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt twittert: ''Drama. De ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) moeten in actie komen tegen sluiting van de fabriek van Philip Morris.''

Toeleveringsbedrijven 

De sluiting van Philip Morris heeft ook grote gevolgen voor toeleveringsbedrijven in Bergen Op Zoom en omgeving. 

Wethouder Arjan van der Weegen (Sociale Wegen) van de gemeente Bergen op Zoom verwacht dat er in de regio in totaal tussen de 3.000 tot 4.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, inclusief de circa 1.230 banen bij Philip Morris zelf.

Van der Weegen zei vrijdag op een persconferentie dat de gemeente samen met onder meer de provincie Noord-Brabant, de regering en andere partners wil gaan onderzoeken op welke wijze het verlies van werkgelegenheid zo goed mogelijk kan worden opgevangen.

Slag

Gedeputeerde Bert Pauli (VVD, economische zaken) van de provincie Noord-Brabant noemt de sluiting van de fabriek een ernstige slag voor alle betrokkenen en de regio, maar houdt het vooralsnog op minder ontslagen dan zijn collega Van der Weegen.

"Geschat wordt dat het banenverlies, inclusief dat bij toeleverende bedrijven, op kan lopen tot circa 2500. Wij willen de ontwikkelingen scherp in de gaten houden, al weten wij dat er bedrijven zijn die alle eieren in één mandje hebben en afhankelijk zijn van werk van Philip Morris", aldus Pauli. Hij wil samen met de gemeente de ervoor zorgen dat mensen naar nieuwe banen begeleid worden.

Ook Grimbergen verwacht dat het aantal mensen die zijn baan verliest hoger uitvalt dan enkel de fabrieksmedewerkers.  

"Daar komen de banen die verloren gaan bij de toeleveringsbedrijven DHL, GOM en Facilicom nog bij. Naar schatting zijn dat er nog eens vierhonderd", aldus Grombergen.

Klap

Burgemeester Frank Petter noemde de aangekondigde sluiting van Philip Morris een hele grote klap. ''Dit heeft een hele grote impact op de gemeente'', aldus Petter.

''Iedereen heeft wel vrienden of familieleden die bij Philip Morris werken.'' Petter laat weten dat de sluiting van de fabriek voor de gemeente als een grote verrassing is gekomen. ''We hadden verwacht dat Philip Morris ons eerder bij het traject zou betrekken", zegt Petter. 

De burgemeester zegt dat het gemeentebestuur vrijdag nog met de directie van Philip Morris gaat praten over de compensatie van het bedrijf voor het verlies aan banen. ''We willen weten wat Philip Morris tegenover de sluiting gaat stellen'', aldus Petter. ''En daarbij denk ik onder meer aan een goed sociaal plan.''

Lees ook: Philip Morris schrapt 90 procent van banen in Nederland | Overzicht: Massa-ontslagen aan orde van de dag