In Brussel betogen vrijdag enkele tienduizenden vakbondsleden uit diverse Europese landen voor een socialer Europa en tegen het door de EU opgelegde bezuinigingsbeleid. De demonstratie zou uit de hand gelopen zijn. 

Kort na afloop van de betoging bekogelden enkele tientallen deelnemers de politie met sinaasappels en kasseien. De politie zette daarop waterkanonnen en pepperspray in om de betogers in het gareel te krijgen. 

Een woordvoerder van vakcentrale FNV - met zo'n tweeduizend betogers in Brussel - zegt desgevraagd niets te weten over rellen na afloop van het vakbondsbetoog.

"Onze mensen lopen alweer rustig naar de bussen", zei hij. "Er is wel sprake geweest van wat vuurwerk, maar dat is vaker zo bij demonstraties."

Koopkracht

De betogers willen koopkrachtverbetering, meer werkgelegenheid en een Europees minimumloon.

Aan de betoging nemen vakbondsleden uit onder meer Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Italië en Polen deel.

Zij vragen aandacht voor een sociaal Europa aan de vooravond van de verkiezingen voor het Europees Parlement op 25 mei.

Vertrouwen

FNV-voorzitter Ton Heerts waarschuwt in een toespraak dat de crisis dan voorbij mag zijn, maar de economische groei nog zwak is. Volgens hem zijn werknemers de bezuinigingsmaatregelen zat.

"Als de Europese Unie er alleen is om de euro en de banken te beschermen, de overheidsuitgaven terug te dringen en de markt verder te liberaliseren, is het niet gek dat de werknemers hun vertrouwen verliezen", zegt de vakbondsvoorman in Brussel.

Heerts fatsoenlijke werkomstandigheden en een fatsoenlijke welvaartsstaat de oplossing om weer goed uit de financële crisis te komen.