De Europese Centrale Bank (ECB) is bereid om onconventionele middelen in te zetten om de lage inflatie in de eurozone te bestrijden. 

Dat zei ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de centrale bank.

De ECB hield de rentetarieven in de eurozone donderdag ongewijzigd, maar is volgens Draghi bereid om snel in actie te komen als de inflatie te lang, te laag blijft.

Daarbij worden ''alle instrumenten'' die de ECB ter beschikking staan in overweging genomen, stelde hij. Daar hoort ook de mogelijkheid om de geldhoeveelheid te verruimen via de opkoop van obligaties bij, aldus de Italiaan.

Weerstand 

Het aanzetten van de geldpers was lange tijd zeer omstreden binnen de ECB, vooral door weerstand vanuit Duitsland. De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann liet vorige week echter al doorschemeren dat de ECB tot zogeheten kwantitatieve verruiming (QE) kan overgaan in de strijd tegen de aanhoudend lage inflatie.

De centrale bank verwacht dat de inflatie, die in de eurolanden is gezakt tot 0,5 procent, de komende tijd heel laag blijft. Pas op langere termijn wordt weer een stijging richting het door de ECB nagestreefde peil van iets minder dan 2 procent verwacht.

Deflatie

De bijzonder lage inflatie wakkert de vrees aan voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Deflatie wordt gezien als een gevaar voor de economische groei, aangezien de dalende prijzen kunnen leiden tot uitstelgedrag bij consumenten. Daarnaast maakt deflatie het moeilijker om schulden af te lossen, aangezien de uitstaande schulden steeds meer waard worden.

De oproep van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan de ECB om meer te doen om de inflatie te stimuleren kreeg een cynisch bedankje van Draghi. ''Het IMF is heel gul in zijn adviezen aan ons. We zouden graag zien dat ze ook zo gul zijn richting centrale bankiers in andere landen, door advies te geven één dag voordat zij een besluit nemen over het monetaire beleid.''

Euro

De toelichting van Mario Draghi op het maandelijkse rentebesluit van de ECB had donderdag een drukkend effect op de waarde van de euro. De waarde van de euro zakte tijdens de persconferentie van Draghi tot 1,3710 dollar.

Na de aankondiging dat de rentetarieven in de eurozone ongewijzigd blijven, steeg de waarde van de Europese munt nog tot 1,3805 dollar.

Een goedkopere euro kan de Europese economie vooruit helpen, doordat exportgoederen dan goedkoper worden voor klanten buiten de eurozone. Daarnaast zorgt een zwakkere euro ervoor dat de import duurder wordt, waardoor de inflatie in de eurolanden toeneemt.

Lees ook: ECB wijzigt rente niet

Dit moet u weten over inflatie