De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rentepercentages onveranderd op 0,25 procent staan. Dat laat de centrale bank donderdag weten.

Met een kwart procent blijft het belangrijkste rentepercentage in de eurozone wel op het laagste percentage sinds de invoering van de euro staan.

De rente die banken krijgen als ze hun geld aan de ECB in bewaring geven, de depositofaciliteit, blijft op 0 procent.

Het rentepercentage voor banken om voor een zeer korte termijn geld te lenen om aan het einde van de dag aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, is met 0,75 procent ook hetzelfde gebleven.

Inflatie

Er werd voorafgaand aan het besluit veel gespeculeerd of de ECB de rente verder zou verlagen tot 0 procent. De lage inflatie en daarmee een dreigende deflatie zouden hiervoor de aanleiding zijn.

Begin deze week meldde het Europese statistiekbureau dat de inflatie in maart uitkwam op een half procent, een daling van 0,2 procent ten opzichte van een maand eerder.

De consumentenprijzen laten sinds 2012 een dalende trend zien. De ECB streeft naar een percentage van onder maar dichtbij de 2 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Maatregelen

Mario Draghi, president van de ECB, heeft in de voorbije maanden al vaker aangegeven dat een lage inflatie reden is om de rente verder te verlagen. Hij geeft om 14.30 uur een toelichting op het rentebesluit. 

Het Internationaal Monetair Fonds riep de ECB deze week op om 'onconventionele maatregelen' te nemen. Het grootste obstakel voor economische groei op korte termijn in de eurozone is de lage inflatie, zei IMF-baas Christine Lagarde.

Deflatie

Bij deflatie dalen de prijzen. Wanneer dit voor een langere periode aanhoudt stellen consumenten hun aankopen uit en blijven de bestedingen laag. Dat heeft een drukkend effect op de economische groei. 

Daarbij wordt het moeilijker om schulden af te lossen, het bedrag van de schuld is immers meer waard geworden. Met name voor overheden met een hoge staatsschuld levert dit problemen op.

Dit moet u weten over inflatie