Het aantal gedwongen huizenverkopen is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald tot 1.272, van 1.313 in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Dat heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie verstrekt, donderdag bekendgemaakt.

Vergeleken met het gemiddelde kwartaalcijfer van vorig jaar moesten echter 13 procent meer huiseigenaren hun woning met een restschuld verkopen.

''De toename is in lijn met de verwachtingen. Er is namelijk nog steeds sprake van dalende woningprijzen, waardoor meer woningen dieper onder water komen te staan'', stelt de stichting.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van NHG. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Waarborgfonds

Het gemiddelde bedrag dat het waarborgfonds bij verliezen op de verkoop moest uitkeren, liep in het eerste kwartaal op tot ruim 38.400 euro, tegen 37.830 euro in dezelfde periode vorig jaar.

Vorig jaar kwam het aantal verliesdeclaraties door gedwongen verkopen uit op 4.521. Het Waarborgfonds voorziet dat dit aantal in heel 2014 verder zal oplopen.

De cijfers hebben betrekking op mensen die hun woning kochten met Nationale Hypotheek Garantie. Het waarborgfonds verstrekt deze garantie, die een huizenbezitter ervan verzekert dat bij een gedwongen verkoop een mogelijke restschuld aan de bank wordt betaald.

Schuld

Als een huizenbezitter buiten zijn schuld zijn huis moet verkopen, kan NHG de restschuld kwijtschelden. Het NHG garantiefonds is opgebouwd om in economisch ongunstige tijden toenemende verliezen te kunnen opvangen.

In het afgelopen kwartaal financierden in totaal 23.200 huishoudens de aankoop van hun woning met NHG, vergeleken met 23.100 in dezelfde periode vorig jaar.

Maximum

Het aantal huizenaankopen dat is gefinancierd met NHG is dus niet afgenomen, ondanks de verlaging van het maximale bedrag. Volgens de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen komt dat door het aantrekken van de woningmarkt in zijn geheel.

Verwacht was dat het aantal garantiestellingen zou afnemen, omdat de grens is verlaagd van 350.000 naar 290.000 euro. Per juli gaat de maximumprijs waarmee aanspraak kan worden gemaakt op de garantie verder omlaag naar 265.000 duizend. Voor heel 2014 wordt daarom wel een daling van het aantal NHG-hypotheken verwacht.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl | 'Restschuld minder vaak gedekt door NHG'