De Rabobank heeft zijn zorgplicht bij het afsluiten van een zogenoemde renteswap niet goed nageleefd en moet daarom een schadevergoeding betalen.

Dat concludeert de rechtbank Oost-Brabant dinsdag.

De rechtszaak was aangespannen door een agrarisch ondernemer die in 2008 een lening van 1,25 miljoen euro afsloot met een variabele rente van 4,9 procent.

De bank adviseerde de ondernemer om een renteswap te nemen zodat hij gedekt was tegen het risico van een stijgende rente. Wat de risico's van een dalende rente zijn, werd er niet of onvoldoende bij verteld.

Helder

"Dit is een heldere uitspraak die kansen biedt voor duizenden andere ondernemers die met een renteswap zitten opgescheept en vanwege bedrijfsbeëindiging van hun swap af willen", zegt Rolf Klinkhamer, advocaat van de ondernemer tegen Legaldutch.

Omdat de rente door de financiële crisis fors daalde, hebben veel renteswaps een negatieve waarde. Op het moment dat de ondernemer zijn lening wilde aflossen, kreeg hij een rekening van bijna 300.000 euro voorgelegd van de Rabobank.

De schadevergoeding die de Utrechtse bank moet betalen, is gebaseerd op de waarde van een 'gewone lening' met een vaste rente. De Rabobank moet 60 procent van de geleden schade voor zijn rekening nemen, dat komt uit op 170.000 euro.

Claim Rabobank voor sjoemelen Euriborrente