Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) denkt dat het mogelijk is de 500 miljoen euro voor lastenverlichting die in de coalitie is afgesproken "in te passen in de begroting''.

Dat betekent dat er niet extra bezuinigd hoeft te worden. "Maar dan heb je het ook wel gehad'', zei de minister dinsdag in Athene.

Hij is in de Griekse hoofdstad voor overleg met zijn Europese collega-ministers. "Dus voor meer wensen, zeg ik tegen iedereen die nog wensen heeft, zie ik geen ruimte. Dit is inpasbaar, maar voor allerlei uitgavewensen of lastenverlichtende maatregelen heb ik geen geld."

De minister kon niet zeggen waar hij de 500 miljoen vandaan gaat halen. "Het is nog te vroeg om dit te zeggen. Maar we gaan dit inpassen in de begroting. Ik beschouw dat nu als mijn opdracht. Ik denk dat het kan." Volgens Dijsselbloem zijn er "gunstige ontwikkelingen'' waardoor ruimte in de begroting ontstaat.

"Die zullen we apart zetten en reserveren om de lasten met een half miljard te verlagen'', zei Dijsselbloem in zijn wekelijks gesprek bij RTL Z.

Cadeau

Kritiek dat de afspraken over verhoging van de arbeidskorting een cadeau zijn aan midden- en hogere inkomens, wees Dijsselbloem van de hand. "Dit is geen inkomenspolitiek, maar dit is besloten om arbeid meer lonend te maken. Om de arbeidsmarkt beter te laten werken.''

Op de vraag waarom de coalitie van PvdA en VVD deze plannen nu naar voren schuift, zei Dijsselbloem dat dit past binnen de begrotingsbesprekingen die worden gevoerd. Hij erkende bij RTL Z wel dat het de "stabiliteit van de coalitie verder ten goede komt''. PvdA-leider Diederik Samsom lag binnen zijn eigen partij steeds meer onder vuur vanwege de strafbaarstelling die hij steunde.

Volgende week praat Dijsselbloem met D66, ChristenUnie en SGP, de zogeheten constructieve drie, over de begroting van volgend jaar.

"Ik beschouw dit als een opening daarvoor, met de nadrukkelijke wens van de coalitie dat dit wordt ingepast'', zo gaf Dijsselbloem alvast een voorschot op die gesprekken. Hij waarschuwde ook: "Het kan niet zo zijn dat iedereen zijn eigen lastenverlichting gaat opeisen. Dan komen we in de problemen.''

Lees ook: Strafbaarstelling illegaliteit van tafel