Om meer toeristen naar de Europese Unie te lokken wil de Europese Commissie de procedures voor visumaanvragen vereenvoudigen.

Het bemachtigen van een visum is "lastig, tijdrovend en duur", meldt de commissie dinsdag.

Visa moeten voortaan sneller worden verstrekt en aanvragenformulieren versimpeld. Naast een groeiend aantal toeristen levert dit kostenbesparingen en minder bureaucratie op, denkt de commissie.

De grotere stroom toeristen moet leiden tot banengroei in de toeristensector, de horeca en de vervoersbranche. Door reizen naar de EU eenvoudiger te maken zouden ook meer zakenmensen, studenten, wetenschappers en artiesten de weg naar Europa sneller vinden.

De versoepeling van de regels leidt niet tot minder veiligheid aan de grenzen, bezweert Europees commissaris Cecilia Malmström in een verklaring.

Ambassade

Als de plannen doorgaan, moeten landen binnen tien dagen na aanvraag beslissen of er een visum wordt verstrekt. Nu is dat nog vijftien dagen. Daarnaast kunnen aanvragers bij andere lidstaten terecht als het land waar ze heen willen geen ambassade of consulaat in het land van de aanvrager heeft.

Het moet bovendien mogelijk worden om visumaanvragen online te doen. Ook moet er een nieuw soort visum komen: het Touring-visum. Dat moet reizigers in de gelegenheid stellen om een jaar lang rond te reizen in de Schengenzone, mits de reiziger niet langer dan drie maanden in een land blijft.