Niet vakcentrale de FNV, maar werkgeversvereniging AWVN vraagt teveel van de mensen waardoor meer dan de helft van de cao's zijn verlopen zonder dat er een akkoord is bereikt.

Dat zegt  Mariette Patijn, cao-coördinator bij de FNV, dinsdag. “De AWVN moet nu maar eens ophouden met klagen."

Volgens de werknemersorganisatie zijn mensen er de afgelopen vijf jaar in koopkracht op achteruit gegaan, zijn de contracten die zij krijgen aangeboden onzeker en wordt er van ze gevraagd om arbeidsvoorwaarden in te leveren.

AWVN publiceerde dinsdagochtend cijfers over het aantal afgesloten cao's. De organisatie zegt dat de looneis van 3 procent die de FNV hanteert, het struikelblok is waarop veel onderhandelingen stuklopen. ''De vakbonden willen als het ware een voorschot op iets dat er nog niet is'', zegt een woordvoerder van de werkgeversvereniging.

Inflatie

Maar volgens de vakbond is de loonsverhoging  niet veel hoger dan de inflatie. "We vragen dus iets meer koopkracht voor de mensen. Daar is ook ruimte voor nu het iets beter gaat met de economie. Bovendien kan een klein beetje meer koopkracht voor meer vertrouwen zorgen", zegt Patijn.

Volgens haar profiteert de Nederlandse economie daarvan als mensen weer geld durven uit te geven. De vakbond roept de werkgevers dan ook op om "over hun teleurstelling"  heen te stappen en plaats te nemen achter de onderhandelingstafels om serieus zaken te doen.  

De inflatie over 2013 kwam uit op 2,5 procent. In bekeningen van de inflatie van maand op maand, laat een dalende trend zien. In de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de inflatie in februari uit op 1,1 procent.

Spaarders leveren miljarden in door inflatie | Dit moet u weten over inflatie