Het herstel van de economie van de eurozone wordt steeds steviger. Ook op het gebied van de werkloosheid is herstel zichtbaar.

Dat zei Europees commissaris Olli Rehn van monetaire zaken dinsdag voorafgaand aan een Eurogroep-bijeenkomst in Griekenland.

Rehn wees erop dat de werkloosheid in onder meer Portugal en Ierland aan het afnemen is. Dat wijst er volgens hem op dat de economie "op het goede spoor zit".

Werkloosheid

De werkloosheid in de eurozone is in februari uitgekomen op 11,9 procent van de beroepsbevolking, blijkt uit cijfers van Eurostat. Door een herziening van het cijfer over januari, van 12 naar 11,9 procent, is de werkloosheid al sinds oktober vorig jaar stabiel op dat hoge niveau.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In de gehele Europese Unie zat 10,6 procent van de beroepsbevolking, naar schatting 25,9 miljoen mensen, zonder werk. In januari was dat nog 10,7 procent. De eurozone telde volgens Eurostat bijna 19 miljoen werklozen, een daling van 65.000 ten opzichte van januari.

Het Duitse federale arbeidsbureau maakte dinsdag bekend dat de werkloosheid in Duitsland in maart voor de vierde maand op rij is gedaald.

Nederland behoorde afgelopen jaar tot de landen met de sterkste toename van de werkloosheid, van 6,2 procent in februari vorig jaar naar 7,3 procent. De stijgingen waren alleen sterker in Cyprus, Griekenland en Italië. De sterkste dalingen werden gemeten in Hongarije, Letland, Portugal en Ierland.

Ontsporing

Rehn ziet wel twee risico's. Zo zou de crisis tussen Rusland en de Europese Unie voor een 'ontsporing' van de economie kunnen leiden.

Ook maakt de 'begrotingstsaar' zich zorgen over de mogelijkheid dat de eurozone langere tijd te maken krijgt met een lage inflatie. Maandag maakte Eurostat in een eerste schatting bekend dat de inflatie in maart is uitgekomen op een half procent, terwijl wordt gestreefd naar net onder de 2 procent.

Volgens Rehn zou een lage inflatie weliswaar ervoor zorgen dat huishoudens een hoger besteedbaar inkomen hebben. De inflatie heeft echter vooral negatieve gevolgen voor het opnieuw in balans brengen van de economie van de eurozone, aldus Rehn.