De regering van Cyprus verwacht niet dat de al krimpende economie van het land een extra knauw krijgt door de crisis tussen Oekraïne en Rusland.

Dat zei de minister van Financiën Harris Georgiades maandag na zijn gesprek met zijn Nederlandse ambtgenoot en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Het land, dat momenteel steunt op een Europees noodpakket, rekent voor het herstel van de economie op toeristen uit de twee landen.

Nu de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties opleggen aan Rusland vanwege de annexatie van de Krim en de Oekraïense economie vanwege de crisis flinke klappen krijgt, vrezen sommigen dat dat repercussies heeft voor Cyprus.

Georgiades wuift die zorgen weg. "We zijn niet speciaal bezorgd dat de Cypriotische economie negatief zal worden beïnvloed door de ontwikkelingen", zei hij.

Vertrouwen

De economie van het land krimpt dit jaar naar verwachting met 4,8 procent. In 2015 moet weer sprake zijn van groei. Dijsselbloem zei ook dat hij verwacht dat de economie van het land snel herstelt, omdat de regering de juiste maatregelen doorvoert. "Ik denk dat het vertrouwen terugkomt."

Cyprus was lange tijd een land waar rijke Russen en Oekraïners naar afreisden om hun geld te stallen en om brievenbusfirma's te openen, dankzij een ruimhartig belastingregime.

Toen het land een jaar geleden 10 miljard euro steun kreeg van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, droogde die inkomstenbron al grotendeels op.

Aandelen

Onderdeel van het steunpakket was namelijk dat ongeveer de helft van de spaarbedragen boven de ton werden afgeroomd van de grootste bank van het land. In ruil daarvoor kregen de spaarders aandelen in die bank. De tweede grote bank werd helemaal gesloten.

Om een bankrun te voorkomen van de veelal buitenlandse spaarrekeninghouders werden veel rekeningen lange tijd bevroren en werd pinnen lange tijd beperkt.

Sindsdien zijn deze maatregelen al wel versoepeld. De verwachting is dat pas eind dit jaar vanuit het buitenland weer onbeperkt geld van rekeningen kan worden gehaald.