Het Griekse parlement heeft maandag een wet goedgekeurd om verdere financiële hervormingen door te voeren. De Griekse regering en internationale geldschieters waren de inhoud van de wet eerder overeengekomen. 

Met de wet worden enkele sectoren binnen de detailhandel opengesteld voor concurrentie.

De regering wilde de wet er doorheen krijgen voor een bijeenkomst van ministers van Financiën en bankiers van de Europese Unie, die dinsdag en woensdag in Athene plaatsvindt.

De verwachting is dat bij deze besprekingen groen licht wordt gegeven voor het vrijmaken van een nieuw financieel hulppakket voor het noodlijdende Griekenland. Het toekennen van dit geld moet hierna nog wel door alle achttien parlementen van de eurozone worden goedgekeurd.

Discussie

Aan de goedkeuring van de wet ging een felle discussie vooraf tussen de conservatieve Griekse coalitie en de linkse oppositiebeweging Syriza.

Premier Antonis Samaras ontsloeg een conservatieve parlementariër die het voorstel niet steunde. Syriza probeerde de stemming te vertragen door een motie van wantrouwen tegen minister van economische zaken Yannis Stournaras in te dienen.

In Griekenland leeft een steeds groter deel van de bevolking in armoede. Het land heeft de hoogste werkloosheid van de eurozone. Bijna 30 procent van de Grieken zit zonder werk. Het land werd in 2010 door de trojka van een faillissement gered. In ruil daarvoor moeten de Grieken flink hervormen en bezuinigen.

Lees meer over Griekenland en de schuldencrisis in onze dossiers