De consumentenprijzen in de eurozone zijn in maart met 0,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. 

Dat maakt het Europese statistiekbureau Eurostat maandag bekend op basis van een voorlopige raming. Daarmee zwakte de inflatie in het eurogebied af naar het laagste punt in ruim vier jaar.

In februari bedroeg de inflatie nog 0,7 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de inflatie in maart zou dalen tot 0,6 procent.

In de afgelopen 6 maanden is de inflatie in het eurogebied niet boven de 1 procent uitgekomen. De geldontwaarding ligt daarmee al geruime tijd aanzienlijk onder het niveau van bijna 2 procent dat wordt nagestreefd door de Europese Centrale Bank (ECB).

Mogelijk gaat de ECB bij de rentevergadering op donderdag maatregelen aankondigen om de dalende inflatie tegen te gaan.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Energieprijzen

De lagere inflatie heeft onder meer te maken met de gedaalde energieprijzen en een minder sterke stijging van de prijzen van voedsel, tabak en alcohol. Exclusief de prijzen van energie en voedsel kwam de kerninflatie uit op 0,8 procent, tegen 1 procent in februari.

De ECB voorspelt voor dit jaar een inflatieniveau van gemiddeld 1 procent en voor 2015 wordt op een inflatie gerekend van 1,3 procent. Eurostat komt op 16 april met definitieve inflatiecijfers over maart.

ING-econoom Martin van Vliet zei in een reactie dat hij niet verwacht dat de ECB bij de komende rentevergadering zal gaan sleutelen aan de rentes vanwege de dalende inflatie. Hij stelde dat ECB-president Mario Draghi er stellig van overtuigd is dat de inflatie aan het einde van 2016 weer zal stijgen tot de doelstelling van de ECB.