Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Winkelen

Economische groei valt hoger uit

De economische groei valt in het vierde kwartaal van 2013 met 0,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) hoger uit dan eerder werd becijferd.
Door NU.nl/Edo van der Goot

Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.  

In februari berekende het CBS dat de Nederlandse economie met 0,7 procent van het bbp was gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal in 2013.

Het derde kwartaal werd met 0,2 procent naar beneden bijgesteld tot min 0,6 procent, de overige kwartalen zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder ongewijzigd. De economische groei in het hele jaar 2013 blijft met een krimp van 0,8 procent ook hetzelfde.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Bouw

De positievere cijfers komen volgens het planbureau door een opwaartse bijtelling van investeringen en productie in de bouw. Daarbij was de krimp van van de bestedingen van huishoudens en de overheid juist kleiner dan eerder werd berekend. 

De groei in het vierde kwartaal is enigszins vertekend door eenmalige investeringen in energiezuinige auto's. Per 1 januari 2014 eindigde hiervoor een aantal belastingvoordelen.

Banen

Ook de krimp van het aantal banen is in het vierde kwartaal van vorig jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2012 naar boven bijgesteld. Het aantal werknemers daalde in die periode niet met 1,7, maar met 1,6 procent.  

Het aantal banen in het vierde kwartaal nam na correcties van seizoensinvloeden met vierduizend af ten opzichte van het derde kwartaal in 2013. Bij de eerste berekeningen van het CBS kwam het banenverlies nog uit op achtduizend.    

Bezuinigen

Eerder bleek al uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) dat het waarschijnlijk niet nodig is om extra te bezuinigen in 2015. Pas in september tijdens Prinsjesdag zal definitief duidelijk worden of er wel of niet extra moet worden bezuinigd om aan de Brusselse begrotingsnorm te kunnen voldoen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemt de naar boven bijgestelde berekeningen een "extra duwtje in de rug. Het geeft goede kansen om in 2014 de overgang van krimp naar groei door te zetten.''

Aanbevolen artikelen