Om van de risico’s van hun pensioenregelingen af te komen, hebben Nederlandse bedrijven de afgelopen tien jaar miljarden betaald. 

Dat blijkt uit een berekening van het Financieele Dagblad. 

De zakenkrant heeft in totaal vijftig bedrijven met een eigen fonds doorgelicht. Twintig daarvan hebben het gevaar op eventuele tegenvallers nu afgekocht. Tien jaar geleden waren dat er drie. 

De bedrijven hebben ongeveer drie miljard euro geïnvesteerd om tegenvallers bij hun pensioenfonds te voorkomen.

Rekening

Ze willen niet langer de rekening krijgen voor mensen die ouder worden dan verwacht of voor tegenvallende beleggingsrendementen.

Onder meer ING, Philips en Akzonobel kochten de risico’s op pensioenfondsen af.

De bedrijven schuiven die risico's in veel gevallen door naar hun werknemers. Vaak spreekt een bedrijf dan een vaste pensioenpremie af met zijn werknemrs, die vaststaat voor een langere periode. Als die premie niet genoeg blijkt, wordt het pensioen van de deelnemers verlaagd en blijft het bedrijf gevrijwaard van schade. 

Bijstorten 

Veel bedrijven namen het besluit om de risico's af te dekken sinds de crisis. Toen werd pijnlijk duidelijk dat de kosten voor bijstorten flink kunnen oplopen als de economie het zwaar heeft. De vijftig onderzochte bedrijven moesten in die periode of meer premie betalen of geld bijstorten om de pensioenen op peil te houden. 

Toch staan de werknemers vaak niet zomaar toe dat ze meer risico gaan lopen. In stevige onderhandelingen proberen zij een vaste hoge premie af te dwingen. Ook eisen ze vaak een 'bruidsschat', een eenmalige storting om te voorkomen dat de pensioenpot snel leeg raakt. Zo stortte ING bijna een miljard in zijn fonds, terwijl Philips zeshonderd miljoen doneerde.