Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem denkt dat de internationale geldschieters Griekenland dit jaar misschien flink tegemoet kunnen komen.

De mogelijkheid bestaat dat de looptijd van bestaande leningen wordt verlengd of de rente erop wordt verlaagd, stelde de voorzitter van de eurogroep in een interview met persbureau Bloomberg.

''Na de zomer zullen we alles beoordelen, het hangt af van hoe de economische groei zich voortzet'', aldus Dijsselbloem.

Wel moet Griekenland aan eisen van de internationale geldschieters voldoen, zoals het hebben van een begrotingsoverschot, want dan ''zijn we bereid meer te doen'', zei de minister.

Dijsselbloem heeft verder goede hoop dat de eurogroep het deze week in Athene eens wordt over nieuwe betalingen van mogelijk 8 miljard euro aan de Grieken. Experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (de trojka) zullen over het bedrag adviseren.

Beste kant

Nog voordat alle hoofdpersonen in Athene zijn gearriveerd, toonde het Griekse parlement zich alvast van zijn beste kant.

De meerderheid van de parlementariërs stemde, na een verhit debat waarbij de grootste oppositiepartij wegliep, voor onder meer het liberaliseren van de arbeidsmarkt en herkapitalisatie van banken. Dat zou de weg vrij moeten maken voor meer financiële steun.

''Griekenland heeft een enorme stap gezet'', zei de Griekse premier Antonis Samaras.

Niet eens

Tot nu toe werden de geldschieters en Athene het niet eens over het nakomen van de afspraken. Zonder akkoord zou er geen euro worden uitbetaald van het steunpakket van zo'n 10 miljard dat nog klaarligt.

Toezichthouders vonden vorig jaar dat Griekenland te weinig voortgang maakte met hervormingen, maar de trojka concludeerde eerder deze maand dat de Grieken op koers liggen om hun financiële doelen te halen.

Dijsselbloem toonde zich ''voorzichtig optimistisch'' over een snel akkoord.