NEW YORK - De effectenbeurs in New York is de week onzeker begonnen. Beleggers namen maandag een afwachtende houding aan, omdat de eerste reeks aan bedrijfsresultaten een wisselend beeld liet zien.

Zo vielen de cijfers van het financiële conglomeraat Citigroup tegen, terwijl die van Bank of America weer bovenverwachting waren.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde 97,15 punten (0,95 procent) lager dan de slotkoers van vrijdag op 10093,67 punten. De Nasdaq-index wist vrijwel de gehele handelsdag uit de rode cijfers te blijven, maar moet uiteindelijk ook terrein prijsgeven. De door technologiefondsen gedomineerde beurs daalde 2,38 punten (0,14 procent) naar 1753,81 punten.

Wall Street is al weken in de ban van de eerste kwartaalcijfers van dit jaar. Beleggers zijn onzeker over de economische situatie en hopen dat uit de bedrijfsresultaten over de eerste drie maanden van dit jaar enig vorm van herstel is op te diepen.

Aanhoudende discussie over de boekhoudkundige praktijken bij General Electric wakkerde de onzekerheid onder beleggers verder aan. Het industriële conglomeraat presenteerde donderdag tegenvallende cijfers en sindsdien is het aandeel meer dan 14 procent gedaald.

General Electric bungelde onderaan de Dow met een verlies van ,07 procent. Tweede grootste verliezer was Citigroup met een daling van 2,51 procent. Er waren slechts zes stijgers onder de Dow-fondsen, waarvan Eastman Kodak aan kop stond met een winst van ,49 procent.

Schikking

Chipproducent Intel maakte maandag bekend een schikking te hebben getroffen in een al sinds november 1997 slepende patentzaak met de Amerikaanse softwaremaker Intergraph. Hierop werd het bedrijf afgerekend met een koersverlies van 0,99 procent.

Telecombedrijf AT&T voert gesprekken met mobielbelbedrijf Cingular Wireless over een fusie. In beginsel waardeerden de beleggers dit met een plus van een half procent.

Tegen het sluiten van de beurs was echter het nieuwtje eraf en noteerde het telcombedrijf een verlies van 0,37 procent.

Op de valutamarkt in New York noteerde de euro een slotkoers van ,8790 dollar. Aan het einde van de middag noteerde de euro nog ,8805 dollar in Amsterdam.