Na Nationale-Nederlanden sleept de Vereniging Woekerpolis.nl nu ook Aegon voor de rechter. 

De verzekeraars worden in een collectieve procedure aansprakelijk gesteld voor de schade die mensen opliepen door verzwegen hoge kosten op woekerpolissen, maakte de vereniging zaterdag bekend.

"Aegon is één van de grootste aanbieders als het gaat om de verkoop van woekerpolissen", zegt Woekerpolis.nl. Het bedrijf verkocht de afgelopen 25 jaar naar schatting 1,3 miljoen van deze beleggingspolissen.

Woekerpolis

De stichting legt een woekerpolis uit als een verzekering waar te hoge kosten op worden ingehouden. Dat komt vooral voor bij verzekeringen waarbij in aandelen wordt belegd. De producten kunnen door de verzekeraars  zijn verkocht als spaarproduct, maar bijvoorbeeld ook als aflossing van de hypotheek of als aanvulling op het pensioen.

Het gevolg van de hoge kosten is vaak dat er op de einddatum van de polis te weinig geld beschikbaar is en daardoor een deel van de hypotheek niet kan worden afgelost.

Rechter

De rechter veroordeelde Aegon al eerder om gedupeerden hiervoor schadeloos te stellen, legt stichtingsvoorzitter Ab Flipse uit. ''Maar die procedure betrof slechts 30.000 verzekerden en ging maar over één van de weeffouten in het product Koersplan. Wij pakken alle misstanden en ook andere woekerpolissen van Aegon mee.''

Volgens Flipse zijn er in totaal 600.000 mensen gedupeerd door de woekerpolissen van Aegon. Hij schat de gemiddelde schade per polis op zeker 5000 euro.

Gedupeerden

Bij Woekerpolis.nl hebben zich inmiddels bijna 20.000 mensen met een woekerpolis aangesloten. Andere gedupeerden, ook mensen die al een compensatie hebben ontvangen, kunnen zich nog aanmelden om mee te doen met de procedure.

Een woordvoerder van Aegon wil nog geen inhoudelijke reactie geven. Aegon wil de dagvaarding van Woekerpolis.nl eerst bestuderen, stelde een zegsman.