"Het heeft er alle schijn van dat we het diepste dal uit onze bedrijfsgeschiedenis achter ons hebben gelaten"


Bekijk video

AMSTERDAM - Philips heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een onverwacht goed resultaat behaald. Het elektronicaconcern kwam in de maanden januari tot april uit op een nettowinst van 9 miljoen euro. De winst in dezelfde periode van vorig jaar was met 93 miljoen euro wel duidelijk hoger, maar de echte dip op de technologiemarkten moest toen nog komen.

De zwarte cijfers vormen een meevaller. Analisten hadden zonder uitzondering Philips voor het eerste kwartaal op een verlies gezet, variërend van 152 miljoen tot 444 miljoen euro. Traditioneel gelden de eerste drie maanden van het jaar als de zwakste van het concern.

Kostenbeheersing

Een belangrijke aanzet tot het concernherstel, het vierde kwartaal van 2001 leverde nog dieprode cijfers op (2,4 miljard euro), kwam uit een betere beheersing van de kosten waarmee Philips vorig jaar is gestart. Zo is op dat front op jaarbasis al voor 130 miljoen euro in de knip gehouden. Mede daardoor zijn de marges verbeterd.

Een tegenvaller vormde de hogere pensioenuitgaven. Op concernbasis moest daarvoor 150 miljoen euro extra uitgetrokken worden.

De omzet daalde met 7 procent tot 7,6 miljard euro. Maar Philips wijst er daarbij op dat in dezelfde periode vorig jaar de markten nog goed waren. Vergeleken met de voorgaande kwartalen ziet de elektronicagigant duidelijke aanwijzingen voor herstel.

Semiconductors

"Het heeft er alle schijn van dat we het diepste dal uit onze bedrijfsgeschiedenis achter ons hebben gelaten", laat Philips-topman G. Kleisterlee weten. Hij put vooral veel hoop uit de verbetering die Semiconductors (halfgeleiders/chips) en Componenten laten zien.

Zo verbeterde het operationele resultaat bij de halfgeleiderdivisie van 231 miljoen euro negatief naar een verlies van 103 miljoen euro. Dat kwam onder andere door een toegenomen vraag naar chips, wat ook op de productielocaties zelf te merken was. De benuttingsgraad van de machines steeg van 45 procent in vierde kwartaal van 2001 naar 50 procent eind maart.

Ook Componenten (onderdelen voor mobiele telefoons en pc's) presteerde beter. De divisie ruilde zijn negatieve operationele resultaat van 77 miljoen euro in voor een winst van 19 miljoen euro.

Consumentenelektronica

Bij Consumentenelektronica daalden de verkopen met maar liefst procent, door onder andere mindere belangstelling voor radio's, videorecorders en settop-boxen. Het operationele resultaat steeg wel fors, van een verlies van 99 miljoen euro naar een winst van 45 miljoen euro. Maar de Amerikaanse markt, waar Philips in een laatste krachtsinspanning eindelijk eens geld wil gaan verdienen, bleef ook in de afgelopen drie maanden verliesgevend.

Lighting was het enige bedrijfsonderdeel dat minder verdiende. Licht behaalde een operationeel resultaat van 152 miljoen euro, 50 miljoen euro minder dan een jaar geleden.