Een onafhankelijke commissie moet onderzoeken hoe verzekeraars hun maatschappelijke rol in de toekomst moeten vervullen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de instelling van deze commissie.

Het onderzoek is volgens het kabinet en de Tweede Kamer hard nodig omdat de markt continu verandert en burgers steeds andere eisen stellen aan hun verzekering.

Daarnaast maken wetswijzigingen het noodzakelijk om in kaart te brengen of de verzekeraars hun rol nog wel naar behoren kunnen vervullen.

Risico

De commissie moet onder andere bestuderen of verzekeraars straks nog wel voldoende in staat zijn om risico's te spreiden en beheersen. Daarnaast wordt bekeken of zij nog wel een goede bijdrage kunnen leveren aan langetermijninvesteringen in de economie.

Voorzitter van de zogeheten Commissie Verzekeraars is Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil vóór het einde van het jaar het eindrapport van de commissie op zijn bureau hebben liggen.