De stakende schoonmakers die worden ingehuurd door het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB zijn vrijdagmiddag weer aan de slag gegaan.

Zij zeggen daarmee te reageren op de inzet van uitzendkrachten door het GVB. Dat verklaart bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer. Door de acties op te schorten wil de vakbond het GVB op de kosten jagen.

Het bedrijf moet het personeel van uitzendbureaus namelijk minstens drie uur uitbetalen, boven op de normale lonen van het de nu wel weer werkende eigen schoonmakers. Dat er uitzendkrachten zijn ingezet, blijkt volgens Meyer doordat perrons zijn schoongemaakt terwijl alle schoonmakers van de GVB in staking zijn.

Hervat

Mogelijk worden de stakingen bij het vervoersbedrijf op een later tijdstip weer hervat. De vakbond hoopt met deze start-stopstrategie de werkgevers sneller in beweging te krijgen dan in 2012, toen dertien weken werd gestaakt. De schoonmakende leden van de FNV voeren actie vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen.

De staking bij de NS die eerder deze week begon in Maastricht, Heerlen, Eindhoven, Alkmaar, Den Helder, Hoorn en Enkhuizen gaat vooralsnog gewoon door. Volgende week heeft de bond nog meer acties op de agenda staan.