De landen die lid zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaan dit jaar opnieuw minder lenen. Dat blijkt uit een nieuwe berekening die de OESO vrijdag naar buiten bracht.

Het bedrag aan nieuwe leningen neemt af van 2 biljoen dollar in 2013 naar 1,5 biljoen dollar dit jaar.

Dat is het laagste niveau sinds 2007, toen overheden circa een half biljoen dollar aan nieuwe leningen nodig hadden. In 2009, tijdens de financiële crisis, liepen de nieuwe leningen op tot bijna 4 biljoen.

Wel lopen de schulden als percentage van de economie dit jaar nog iets op. Het gemiddelde van de OESO-landen komt dan uit op 77,1 procent, tegen 77 procent in 2013.

Groei

De OESO liet eerder deze maand weten dat de economische groei in de rijkere landen voorzichtig aantrekt. Bezuinigingen zetten een minder sterke rem op de economie dan in de afgelopen jaren, terwijl de bijzonder lage rente de groei ondersteunt.

De risico's blijven volgens de denktank echter aanzienlijk. De zorgen over de eurozone zijn volgens de OESO nog altijd acuut, zeker nu deflatie dreigt te ontstaan in verschillende landen.