De extra controles en personeel die de Belastingdienst heeft ingezet om belastingfraude op te sporen hebben geholpen om voor 250 miljoen euro extra aan fraude op te sporen.

Dat zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën vrijdag in gesprek met Radio 1. De Belastingdienst heeft hiervoor vorig jaar 1.200 extra controleurs ingehuurd, wat een kostenpost van 160 miljoen euro opleverde.  

Vakbond Abvakabo FNV vindt dat er nog te weinig wordt gedaan om de fraude aan te pakken. Volgens Abvakabo-bestuurder Mieke van Vliet liggen er nog miljarden op straat. Oud-staatssecretaris Weekers beloofde volgens de bond  dat er 1.600 inspecteurs bij zouden komen. 

De hoge werdruk bij de Belastingdienst zou de staat bovendien miljarden kosten.

Voor het kiezen

"De belastingdienst heeft veel voor zijn kiezen gekregen het afgelopen jaar", zegt Wiebes die niet wil speculeren over hoeveel geld er aan fraude wordt weggesluisd. "We hebben er veel ingestoken om de problemen op te lossen, dat begint nu zijn vruchten af te werpen."

Wiebes neemt ook afstand van de kritiek dat de Belastingdienst een onprofessionele organisatie zou zijn. "Het zijn hardwerkende mensen", zegt hij. "Ze hebben alleen te maken met zoveel ingewikkelde regels dat foutloos handelen bijna onmogelijk is geworden. Daar moeten we iets aan doen."

Op 1 april moeten Nederlanders hun belastingaangifte hebben ingediend. Vrijdag hebben ruim zes miljoen mensen dat gedaan. "Na het weekend rekenen we op meer dan zeven miljoen mensen."

Tips om minder belasting te betalen | Belastingtips voor woningeigenaren | Belastingtips voor spaarders en beleggers | Belastingtips voor zzp'ers