De Centrale Bank van IJsland weigert spaarders van het omgevallen Icesave hun spaargeld terug te betalen. 

Dit zegt de belangenvereniging Icesaving vrijdag.

Uit het faillissement van Landsbanki, de moederbank van Icesave, heeft de curator een bedrag overgemaakt op rekeningen waar de spaarders niet bij kunnen.

Het gaat volgens Icesaving om 20 procent van het totale bedrag dat de spaarders verloren. Het gaat om geld van 300 spaarders met een tegoed van meer dan 100.000 euro. Een Europees depositogarantiestelsel dekte de eerste 100.000 euro.

''De Centrale Bank wil, ondanks herhaalde verzoeken van de spaarders, het geld niet vrijgeven voor betaling aan de spaarders zelf'', zegt Gerard van Vliet van Icesaving. Ook wil de Centrale Bank niet toelichten waarom het geld niet wordt uitbetaald.

Omvallen

De IJslandse spaarbank viel in oktober 2008 om waarbij onder andere ruim honderdduizend Nederlandse spaarders in eerste instantie hun geld in rook zagen opgaan.

De meeste spaarders kregen hun geld terug via het garantiestelsel, maar ruim driehonderd spaarders zijn voor het bedrag boven 100.000 euro afhankelijk van de afhandeling van het faillissement.

Belasting

Via informele kanalen hebben de Icesave-spaarders te horen gekregen dat de IJslandse centrale bank het geld niet mag uitbetalen van de IJslandse regering. Die zou een extra belasting in voorbereiding hebben waarbij aanwezige banktegoeden moeten bijdragen aan een verlaging van de hypotheekschuld voor alle IJslanders.

Van Vliet: ''Word je eerst gepakt als je in vertrouwen je spaargeld in IJsland zet, daarna blijkt dat Europese wetgeving geen bliksem waard is en nu blijkt dat ze ongestraft ons geld kunnen vasthouden en kunnen gebruiken om hun eigen gaten te dichten.''