De gemeente Amsterdam gaat de zorgpremie van tweeduizend mensen inhouden op hun bijstandsuitkering. 

De premie wordt dan overgemaakt naar zorgverzekeraar Agis, zo laat de zorgverzekeraar donderdag weten naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

De tweeduizend Agis-klanten zitten nu in de wanbetalersregeling, omdat zij langer dan zes maanden hun premie niet hebben betaald. Daarom moeten zij naast hun premie ook een boete betalen. Volgens de woordvoerster van Agis betaalt de geselecteerde groep inmiddels netjes de premie en de boete.

''Maar dat is wel een molensteen aan hun been'', aldus de woordvoerster. ''Zij komen zelf nooit op eigen kracht uit die regeling'', vult een woordvoerster van de gemeente aan.

Om deze mensen te helpen, worden zij binnenkort uit de wanbetalersregeling gehaald, zodat zij geen boete meer hoeven te betalen. De Dienst Werk en Inkomen van de gemeente gaat naast de premie 35 euro inhouden om de schuld af te lossen, die deze mensen hebben opgebouwd bij Agis. De Amsterdammers die het betreft krijgen een basisverzekering en kunnen een aanvullende verzekering krijgen. Ze moeten de regeling vervolgens drie jaar volhouden.

De regeling is overigens niet verplicht. De tweeduizend geselecteerde mensen krijgen een brief, waarin ze de optie krijgen om af te zien van de hulp. ''Maar we gaan ervan uit dat iedereen wil meewerken'', aldus de gemeentewoordvoerster. Als mensen de brief onbeantwoord laten, wordt dat gezien als instemming. De gemeente gaat echter wel langs voor de zekerheid.

Volgens Agis was een eerdere proef met deze regeling, waaraan driehonderd mensen deelnamen, een succes. Ook andere steden hebben interesse in het systeem, maar welke dat zijn kan de woordvoerster niet zeggen.