Schoonmakers hebben hun stakingsacties donderdag uitgebreid naar de treinen van de NS. Volgens vakbond FNV Schoonmaak doen op de stations in Maastricht, Eindhoven, Heerlen, Alkmaar en Enkhuizen zo'n 150 schoonmakers mee.

Zij staken telkens korte tijd en gaan dan weer even aan de slag, om vervolgens het werk weer neer te leggen. De bond wil zo verhinderen dat vervangende uitzendkrachten worden ingezet.

Eerder deze week startte FNV al vergelijkbare acties bij het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB. En vorige week staakten er schoonmakers op luchthaven Schiphol.

FNV wil deze belangrijke opdrachtgevers dwingen de schoonmaakbedrijven onder druk te zetten om in te stemmen met betere arbeidsvoorwaarden. De vakbond wil onder meer betere regelingen bij ziekteverzuim.

De NS roept FNV op om weer aan de onderhandelingstafel met de werkgevers aan te schuiven en te stoppen met de stakingen. De spoorvervoerder benadrukt geen partij te zijn in het cao-conflict tussen FNV en werkgeversorganisatie OSB. NS is bang dat reizigers de dupe worden van de acties van de bond.

Nederland telt in totaal zo’n 150.000 schoonmakers. In 2012 voerden velen van hen ook al langdurig actie voor betere cao-afspraken. Toen werd pas na meer dan honderd dagen van manifestaties en stakingen door het hele land een principeakkoord met de werkgevers gesloten.