De negentien Vlaamse filialen van Albert Heijn houden zich in België 'gewoon aan de Europese regels'.

Dat stelt een woordvoerder van de grootgrutter donderdag in reactie op uitspraken van de Vlaamse minister-president Kris Peeters. Die wil dat Albert Heijn meer openheid over zijn prijsbeleid geeft.

Peeters heeft nog geen contact met Albert Heijn-eigenaar Ahold opgenomen. "We wachten op een belletje", aldus de zegsman.

Vlaamse landbouwers zijn boos op Albert Heijn omdat de supermarktketen lagere prijzen hanteert dan in België de gewoonte is. "Voor de meeste producten rekenen we de Nederlandse prijzen. Die liggen over het algemeen wat lager dan in België", zegt de zegsman.

Albert Heijn heeft vaste contracten met telers over een langere termijn, meldt de woordvoerder. "We kopen onze verse producten dus niet op de groenteveiling."

De Vlaamse telers in België balen van de prijsdaling die Albert Heijn teweegbrengt. Uit cijfers van onderzoeksbureau AC Nielsen bleek vorige week dat daar waar een Albert Heijn-vestiging is geopend, de prijs bij de concurrentie in de buurt gemiddeld twee procent lager ligt dan bij supermarkten waar dat niet zo is. Belangenverenigingen klagen erover dat die prijsdruk wordt afgewenteld op de boeren.