Schiphol is dit jaar twee plaatsen gezakt op de wereldranglijst van internationale luchthavens, die onderzoeksbureau Skytrax jaarlijks opstelt op basis van de keuze van passagiers.

De Amsterdamse luchthaven zag München en Hongkong langszij komen en kwam op de vijfde plaats terecht, zo werd donderdag in Barcelona bekendgemaakt.

Schiphol behield wel zijn titel als beste luchthaven van West-Europa. Het liet op die ranglijst de Londense vliegvelden Heathrow, City, Gatwick en Stansted achter zich. Brussel handhaafde zich op de zesde plaats.

Commercieel directeur Maarten de Groof sprak van ''een mooie erkenning'' voor Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen die er actief zijn.

Toonaangevend

In de wirwar aan onderzoeken naar de kwaliteit van luchthavens, is dat van Skytrax volgens hem toonaangevend. Skytrax baseert zich bij het ordenen van de ranglijst op het oordeel van een kleine dertien miljoen vliegpassagiers uit 110 landen.

De reizigers werden op ruim vierhonderd vliegvelden ondervraagd en moesten hun oordeel geven over een kleine veertig onderwerpen, waaronder service, stiptheid van vliegen en de aanwezigheid van winkels

De luchthaven Changi in Singapore werd door reizigers voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot de beste. Het vliegveld Incheon in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kwam net als in 2013 op de tweede plaats.