Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Oekraïne zijn het voorlopig eens geworden over een steunpakket van 14 tot 18 miljard dollar (10 tot 13 miljard euro) voor een periode van twee jaar.

Dat meldt het IMF donderdag.

Het IMF en het nieuwe regime in Kiev voerden sinds begin deze maand overleg over de opzet en de voorwaarden voor de miljardensteun aan het land, dat financieel aan de grond zit.

In ruil voor de steun moet Oekraïne wel het begrotingstekort terugdringen, brandstofsubsidies verlagen en een meer flexibele wisselkoers voor de Oekraïense hryvna hanteren.

Recessie

Ondanks de politieke en economische onrust, heeft Oekraïne volgens het IMF toch enige stabiliteit weten te creëren, maar liggen er wel moeilijke uitdagingen in het verschiet. Zo dreigt de economie de komende jaren in een recessie terug te vallen. 

IMF-directeur Christine Lagarde liet onlangs al weten snel een akkoord met de nieuwe machthebbers in Kiev te kunnen sluiten. Het IMF gaf aan dat het bestuur van het fonds naar verwachting in april een definitief besluit zal nemen over het steunpakket voor Oekraïne.

Krimp

De Oekraïense minister van Financiën verwacht dat de economie van zijn land dit jaar met 3 procent zal krimpen. Premier Jatsenjoek heeft bovendien gezegd dat het land in een financiële chaos verkeert en dat de schatkist leeg is, de pensioenen niet worden uitbetaald en de reserves aan buitenlandse valuta's zijn ''geroofd''.

De Oekraïense voorman denkt dat als de maatregelen die het IMF eist niet worden doorgevoerd, de economie van Oekraïne dit jaar een krimp kan laten zien van 10 procent. Ook kan het land in gebreke blijven met zijn schulden, aldus de premier.

Hij zei verder dat de prijs van Russisch gas kan stijgen tot 480 dollar per 1000 kubieke meter vanaf 1 april, van de huidige 268,50 dollar per 1000 kubieke meter.

Achtergrond: Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | Zes dingen die u moet weten over Oekraine | Alle berichten over Oekraïne