De Europese Unie en de Verenigde Staten wijzen de kritiek op hun geplande vrijhandelsakkoord af.

Volgens hen gaat het verdrag onder meer miljoenen banen opleveren. Aan de bescherming van consumenten zal niet worden getornd.

Dat stelden de Amerikaanse president Barack Obama en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso woensdag na afloop van hun EU-VS-top in Brussel, waaraan ook Europees president Herman Van Rompuy meedeed.

Critici van het vrijhandelsakkoord vrezen onder meer voor de veiligheid van levensmiddelen. Zij laken ook dat de onderhandelingen achter gesloten deuren plaatsvinden.

Obama wees erop dat hij zijn hele politieke carrière heeft gestreden om de rechten van consumenten te versterken. "Ik heb geen interesse in een handelsakkoord dat de positie van de consument verzwakt", aldus de president. Door de handelsrelatie tussen de VS en en de EU zijn er miljoenen banen gecreëerd aan beide kanten van de oceaan, benadrukte hij.

Wantrouwen

De Amerikaanse president erkende dat er wantrouwen over het nieuwe verdrag bestaat, maar dat zou grotendeels onterecht zijn. Opwinding over bepaalde punten uit het akkoord is onnodig zolang die punten niet eens zijn geformuleerd, stelde hij.

Het omstreden vrijhandelsakkoord was een van de grote gespreksthema's tijdens het allereerste bezoek van Obama aan de Europese instellingen in Brussel. Het was ook de eerste Europees-Amerikaanse top in bijna 2,5 jaar. Voor de bijeenkomst waren 75 minuten uitgetrokken.