De in Eindhoven en omgeving actieve zorginstelling Zuidzorg schrapt honderden banen. 

De banen verdwijnen vooral bij de jeugd- en kraamzorg, omdat er minder kinderen worden geboren. Dat heeft bestuursvoorzitter Marc Veldhoven woensdag bevestigd na berichtgeving van de NOS. Hij maakte geen precieze aantallen bekend. 

De banen verdwijnen omdat er minder baby's worden geboren vanwege de economische crisis. Zuidzorg heeft hierdoor bijvoorbeeld een aantal jeugdartsen moeten ontslaan. 

Een aantal huishoudelijke hulpen van Zuidzorg moet ook uitzien naar een nieuwe baan. Dat komt door de bezuinigingen van de overheid.

Zuidzorg gaat proberen om zo veel mogelijk banen te behouden, door de huishoudelijke hulp direct aan particulieren aan te bieden. Of dat idee aanslaat en hoeveel banen daardoor behouden kunnen blijven, weet Veldhoven nog niet. 

Duidelijkheid

De zorginstelling maakte in december al bekend ingrepen te moeten doen vanwege de hervormingen in de gezondheidszorg. Dat het nu nog niet duidelijk is hoeveel banen worden geschrapt, komt door het uitblijven van duidelijkheid van zorgverzekeraars en de overheid. "De hervormingen in de zorg zijn nog altijd een wetsvoorstel."

Veldhoven hoopt rond de zomer meer duidelijkheid te kunnen bieden. Het nieuwe zorgstelsel, waarbij de AWBZ wordt overgeheveld naar de zorgverzekeraars, moet 1 januari ingaan. 

Zuidzorg is actief in Eindhoven en de omliggende gemeenten. Het bedrijf is gevestigd in Veldhoven. Er werken ongeveer 3800 mensen.