Slagers schrikken van harde conclusies Onderzoeksraad
De brancheorganisatie heeft altijd veel vertrouwen gehad in het controlesysteem van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
''Ik geloof niet dat al het vlees in Nederland onveilig is. Anders waren er veel meer signalen geweest, bijvoorbeeld mensen die ziek worden. En dat is niet aan de orde'', zegt een woordvoerster van de KNS woensdag.
Zij benadrukt dat het wel heel vervelend is voor slagers als het controlesysteem in de keten niet geheel sluitend is.
''Een slager is een vakman die staat voor vertrouwen richting de consument. Binnen de slagersbranche doen we al heel veel aan hygiëne en voedselveiligheid. Waar dat relevant is voor onze branche staan we er zeker voor open om verbeteringen door te voeren.''
Conclusies
De Onderzoeksraad kwam woensdag met harde conclusies over de vleesindustrie. Volgens de instelling slagen zowel het bedrijfsleven als de Nederlandse overheid niet in de veiligheid van het vlees te waarborgen en is fraude in de branche aan de orde van de dag.
Bovendien vinden bedrijven economische factoren belangrijker dan een veilig product, zo luidt de harde conclusie van de onderzoekers.
'Geen maatstaf'
Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zijn recente incidenten zijn onacceptabel en worden uiterst serieus genomen, maar zijn geen maatstaf voor de hele sector, zo stelt COV. "Nederlands vlees behoort tot het meest veilige van de wereld."
"Het rapport is voor de vleessector aanleiding om, waar mogelijk, te versnellen op de ingeslagen weg van verdere kwaliteitsverbetering. Voor bedrijven die hierin niet mee kunnen of willen is geen plek meer in de voedingsmiddelenketen."
Directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten in Nederland: "De vleessector moet nu echt laten zien dat het de zaken serieus gaat aanpakken. Wij hebben onze buik vol van excuses dat het maar incidenten zijn. De supermarkten zullen waardeloosheid afstraffen.''
'Zoveelste teken'
Volgens Milieudefensie is het rapport "een zoveelste teken aan de wand dat de overheid moet ingrijpen om de misstanden in de vleessector aan te pakken".
Consumentenorganisatie Foodwatch: ''De Onderzoeksraad voor Veiligheid is duidelijk: de vleessector is ziek en het huidige controlesysteem is niet adequaat. Zelfregulering gaat deze problematiek niet oplossen. Wij vinden het hoog tijd dat staatssecretaris Dijksma en minister Schippers hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten strengere wetgeving realiseren, transparantie aanjagen en krachtig handhaven.''
Volgens de stichting Wakker Dier ligt "het fundamentele probleem ligt bij de supermarkten die vlees als klantenlokker gebruiken". "Vlees is vaak goedkoper dan kattenvoer."
Extra
Ook vakbond Abvakabo FNV vindt dat Dijksma (Economische Zaken) moet ingrijpen en er snel voor zorgen dat de inspectiedienst echt meer mensen krijgt om toezicht te houden.
"De 150 extra mensen die zij eerder beloofde zijn er tot op heden nog steeds niet. NVWA’ers hebben de vakbond laten weten dat het daarvoor bestemde geld is besteed aan 'openstaande rekeningen'."
Dijksma zegt zelf in een eerste reactie dat de aanpak van fraude in de voedselketen een hogere prioriteit moet krijgen.
''Het is een stevig en helder rapport. Bij te veel bedrijven ontbreekt een moreel besef en de verantwoordelijkheid om zo goed als mogelijk voedselveiligheid te borgen. Dat moet anders. We hebben zelf om dit onderzoek gevraagd: het is van belang om risico's bloot te leggen. Dat is de enige manier om problemen aan te pakken.''
Ze komt op een later moment nog met een uitgebreide reactie op het rapport.
Openbaar
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) wil dat het NVWA "notoire overtreders met naam en toenaam openbaar maakt."
"Voor fraude met voedsel bestaat geen enkel excuus: bedrijven die het vertrouwen van hun afnemers en uiteindelijk de consument beschamen en wetgeving met voeten treden geen deel mogen uitmaken van de voedselketen", aldus de FNLI in een verklaring.
Albert Heijn
Albert Heijn kan zich vinden in de aanbevelingen van het rapport. Zo brengt de supermakrtketen naar eigen zeggen onaangekondigde bezoeken aan de leveranciers en zijn er zo min mogelijk schakels in de vleesketen. "Zo houden wij de regie zelf in handen", zegt een woordvoerster.
De zegsvrouw benadrukt dat Albert Heijn Allerminst gebaat is bij een dalend consumentenvertrouwen in supermarktvlees. "Minder vertrouwen betekent extra kosten, dat merken we in de winkel." Of er sprake is van omzetdaling kon de woordvoerster niet zeggen.