De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vijf zorgverzekeraars van Achmea een boete opgelegd van gezamenlijk 3,6 miljoen euro. 

Naar het oordeel van de toezichthouder zijn er fouten gemaakt in de administratie.

Bij Zilveren Kruis Achmea, Interpolis, OZF, Avéro en Agis waren de jaarstaten over 2011 niet correct ingevuld.

De vijf zorgverzekeraars hebben de besteding van meer dan een half miljard euro aan uitgaven niet goed onderbouwd. 

Het is voor het eerst sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006 dat de NZa boetes uitdeelt voor wanordelijke administratie.

In 2009 en 2010 waren de jaarstaten ook al niet op orde. Hierdoor was voor de toezichthouder de maat vol en besloot die een boete op te leggen.

Compenseren

''De fouten zijn niet gemaakt om winst te maken'', zegt een woordvoerster van de NZa woensdag. ''Maar omdat verzekeraars elkaar onderling moeten compenseren, kan het zijn dat andere verzekeraars hierdoor bevoor- of benadeeld zijn.''

Achmea erkent dat er fouten zijn gemaakt en betreurt dat, zo stelt het verzekeringsconcern in een reactie. De betreffende jaarstaten zijn op verzoek van de NZa gecorrigeerd en inmiddels goedgekeurd.

"Het is slordig en stom van ons dat we de problemen niet sneller hebben opgelost", stelt een woordvoerder van de verzekeraar.

Ook zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Volgens Achmea heeft de boete geen gevolgen voor de klant.

Achmea is de grootste verzekeraar van Nederland, met een flink aantal dochterbedrijven. De vijf die nu zijn beboet, delen hun administratie in grote lijnen. De half miljard euro  aan uitgaven vallen overigens in het niet bij de totale uitgaven van de vijf, die jaarlijks vijftig miljard euro besteden, zo meldt de Volkskrant