De Nederlandse crisisbelasting voor banken wordt voorlopig nog niet geschrapt. 

Pas als duidelijk is wat de Europese bankenunie de banken kost, gaat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kijken of de lasten van banken eventueel omlaag moeten worden gebracht. Dat zei de minister dinsdag bij RTL Z.

Omdat nog niet bekend is hoeveel banken in de Europese stroppenpot moeten storten, kan Dijsselbloem nog niets zeggen over de mogelijke 'kortetermijneffecten' daarvan op de kredietverlening van banken. Of de afschaffing van de bankenbelasting dan tot de mogelijkheden behoort, wilde Dijsselbloem niet zeggen.

Topmannen van meerdere banken hebben de afgelopen tijd geklaagd over de stapeling van maatregelen die op hen afkomen. Behalve de Europese stroppenpot worden ook steeds strengere eisen gesteld aan de hoeveelheid kapitaal.

Minder lasten

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft nu opgeroepen om de bankenbelasting te schrappen, zodat de lasten voor banken iets minder worden. Ook de Tweede Kamer heeft opgeroepen om te kijken naar de gevolgen van de stapeling van maatregelen voor de kredietverlening van banken.

In Nederland actieve banken betalen sinds 2012 ongeveer zeshonderd miljoen euro aan bankenbelasting. Via de belasting betalen de banken mee aan de kosten van de redding van de banken tijdens de kredietcrisis.

Wat is een bankenunie?