Voor tien Peugeot-dealerbedrijven van Pouw Automotive Groep, een van de grootste autobedrijven in Nederland, is uitstel van betaling aangevraagd.

De groep zelf is dinsdag failliet verklaard. Dat heeft het management van Pouw Automotive Groep dinsdag bekendgemaakt in een verklaring. Eind vorig jaar werden de noordelijke dealerbedrijven van Pouw al failliet verklaard.

Het faillissement van vijf regionale schadeherstelbedrijven wordt later op de dag uitgesproken. Roel Jonker en Dennis Steffens van Van Diepen Van Der Kroef advocaten in Utrecht zijn benoemd tot curatoren.

De dealerbedrijven zitten in Amstelveen, Amsterdam, Heemstede, Hoofddorp, Leiderdorp, Lisse/Hillegom, Noordwijk en Velserbroek.

Doorstart

''Omdat een doorstart op korte termijn verwacht wordt, blijven de dealers en schadebedrijven gewoon open waardoor klanten geen hinder zullen ondervinden. Bij een doorstart blijft naar verwachting een groot deel van de werkgelegenheid behouden'', aldus de verklaring.

De dealers en schadebedrijven tellen ongeveer tweehonderd banen. Pouw verwacht dat er enkele tientallen banen verdwijnen.

Overnamekandidaten

De afgelopen maanden is, samen met Peugeot Nederland, al met geschikte overnamekandidaten gesproken. Die gesprekken zijn volgens Pouw "vergevorderd". "Zonder de schuldenlast is een gezonde bedrijfsvoering namelijk wel mogelijk", zo schrijft het management.

De Peugeot-dealers en schadeherstelbedrijven vielen onder de holding Pouw Automotive Group, die dinsdag ook failliet is verklaard.

De overige onderdelen van Pouw, zoals de dealers van de merken Audi en Volkswagen en verschillende leasebedrijven, vallen niet onder dat faillissement. "Deze onderdelen laten gezonde financiële resultaten zien", schrijft het management. "Met de steun van de importeur en financiers worden deze activiteiten voortgezet."

De dealerbedrijven van Pouw in Groningen en Assen hebben begin dit jaar overigens onder concurrent Stern een herstart gemaakt.

In Assen zullen de merken Opel en Kia worden vertegenwoordigd onder de 'vertrouwde' naam Wander. Het dealerbedrijf in Groningen gaat in afgeslankte vorm verder als Wander Groningen met dezelfde merken.

Lenen

De financiële problemen daar waren veroorzaakt doordat de aankoop een paar jaar eerder met veel geleend geld was gefinancierd.

Door de teruggelopen autoverkopen de afgelopen jaar kon Pouw de rentelasten daarvoor niet meer betalen. Het bedrijf stelde toen overigens dat de dealerbedrijven in de rest van het land wel gezond waren.

Dit moet u weten van faillissementen