De economische groei in Brazilië, een van de belangrijkste opkomende markten ter wereld, zwakt dit jaar naar verwachting af tot 1,8 procent, tegen 2,3 procent in 2013. 

Dat schrijft kredietbeoordeling Standard & Poor's dinsdag in een rapport.

Door de de tragere economische groei en het begrotingsbeleid van president Dilma Rousseff verslechteren de overheidsfinanciën en neemt de staatsschuld toe.

S&P verlaagt daarom zijn rapportcijfer voor de staatsleningen van het Zuid-Amerikaanse land, van BBB naar BBB-. Dat betekent dat de kredietbeoordelaar er iets minder zeker van is geworden dat Brazilië in de toekomst zijn schulden kan blijven afbetalen.

Rente 

Een verlaging van de kredietstatus door een van de grote kredietbeoordelaars kan ertoe leiden dat investeerders meer rente gaan vragen op de staatsleningen die een land uitgeeft.

Het is de eerste afwaardering voor Brazilië in in zo'n 10 jaar. Met de kredietbeoordeling BBB- komt het land op hetzelfde niveau uit als Spanje en de Filipijnen, een stap onder Rusland en twee stappen onder Mexico.

De verwachting voor Brazilië ging bij S&P overigens van negatief naar stabiel, wat wil zeggen dat S&P de komende maanden geen verdere afwaardering verwacht. Bij kredietbeoordelaar Fitch heeft het land de beoordeling BBB en bij Moody's Baa2.

Alles dat je moet weten over kredietbeoordelaars