"Het aantal bouwlocaties waar voor onbepaalde tijd gestaakt gaat worden zal de komende dagen fors worden uitgebreid"

DEN HAAG -
Vereniging Eigen Huis

De vrees lijkt gegrond, want FNV-bestuurder Th. van Amersfoort is vastberaden: "Het aantal bouwlocaties waar voor onbepaalde tijd gestaakt gaat worden zal de komende dagen fors worden uitgebreid. Zo ook het aantal stakers. Ik denk dat er straks per dag zo'n duizend stakers bijkomen." De FNV telde maandag zo'n 8500 stakers. De werkgevers zeggen dat het er duizend zijn die hamer en beitel voor onbepaalde tijd in de wilgen hingen.

Gedupeerde huiseigenaren

Volgens de woordvoerder van Eigen Huis zijn er door de bouwstakingen al tientallen gedupeerde huiseigenaren. "Niet alle gedupeerden melden zich bij ons, maar ik schat dat het nu wel tegen de veertig zijn. De schade loopt uiteen van de parketboer die niet op tijd kan komen, tot mensen die daadwerkelijk hun huis niet kunnen intrekken." Mensen die door de staking echt op straat terecht zijn gekomen, kent de zegsman vooralsnog niet.

Leon Boin uit Zoetermeer is een van de slachtoffers. Hij woont al een jaar lang met z'n drieën in een appartementje vanwege eerdere bouwproblemen in de nieuwe Zoetermeerse woonwijk Oosterheem. "De bouw van ons nieuwe huis ligt al anderhalve week stil. De oplevering zou volgende week zijn, maar dat wordt nu half mei. Maar iedere week dat de bouwvakkers langer staken betekent twee weken vertraging, omdat het weer opstarten extra tijd vraagt."

Boins directe buurtbewoners zitten in hetzelfde schuitje. Het zijn er zo'n zestig, weet hij. Ook voor hen is de oplevering vooralsnog met drie weken vertraagt. Boin schat de opgelopen schade tot nu toe op enkele honderden euro's. "Alle afspraken moet je verzetten: met de parketlegger, de keukenboer en de stoffeerkoning. Daarnaast zitten we zelf met half ingepakte dozen wat op elkaar gestapeld in een klein appartement."