Het vermogen van zonnepanelen in Nederland is vorig jaar bijna verdubbeld. Dat vermogen steeg van 365 megawatt (MW) in 2012 tot 665 MW in 2013.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse netbeheerders die zijn verzameld door zonnestroom-expert Peter Segaar.

Het werkelijke vermogen ligt vermoedelijk hoger omdat netbeheerders niet alle capaciteit in Nederland registreren. "Dit is het absolute minimum", aldus Segaar tegen NU.nl.

De Nederlandse netbeheerders registreerden vorig jaar 101.326 nieuwe installaties, het merendeel op daken van particulieren.

"Een fenomeen dat je ook in andere internationale groeimarkten ziet. Het stimuleert als je ziet dat je buurman het heeft. Dan wil je niet achterblijven," aldus Edwin Koot van Solarplaza, het bedrijf achter zonne-conferentie The Solar Future NL, waar Segaar zijn cijfers presenteert.

Collectieven

De groei komt ook door collectieve inkoopacties, die de lage prijs van zonnepanelen verder doen dalen, en de inmiddels meer dan driehonderd lokale coöperaties en burgerinitiatieven.

Daarbij plaatsen mensen samen grotere systemen op gebouwen, zoals scholen en bedrijfsdaken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteert de zonnestroomcijfers voor 2013 waarschijnlijk in mei. Maar deze cijfers zijn gebaseerd op het aantal verkochte panelen, niet op geregistreerde installaties.

Lees ook: Groningen wil panelen op stadion verdubbelen