Rabobank wil Wiebe Draijer benoemen als bestuursvoorzitter. De 48-jarige Draijer is momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Dat maakt de bank zondag bekend.

Draijer moet de opvolger worden van Rinus Minderhoud, die eind oktober de leiding van de bank overnam van Piet Moerland. Die trad af vanwege het Liborschandaal, de rentefraude die Rabobank opzadelde met een torenhoge boete.

Volgens president-commissaris Wout Dekker vormen de achtergrond en de persoonlijkheid van Draijer een ''perfecte match'' met de eisen van Rabobank.

''Wiebe Draijer heeft bewezen op basis van verbindend leiderschap bruggen te kunnen slaan tussen verschillende partijen met uiteenlopende belangen. Dat past precies bij wat de Rabobank zoekt'', stelde hij.

Salaris

Draijers gebrek aan ervaring in de bankensector is volgens een woordvoerder van Rabobank geen probleem. ''Het bestuur bestaat uit zes mensen, je moet kijken naar de gehele samenstelling. Die is op deze manier goed in orde'', stelde hij.

De voordracht van Draijer kwam volgens de woordvoerder tot stand na een ''heel brede oriëntatie'' door de raad van commissarissen van de bank. Draijer is uiteindelijk de enige kandidaat aan wie Rabobank een aanbod heeft gedaan, aldus de zegsman.

De voordracht van Draijer moet nog worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB). Rabobank verwacht binnen enkele weken duidelijkheid te krijgen van de toezichthouders.

De exacte hoogte van het salaris van Draijer is nog niet vastgesteld. Rabo gaf wel aan dat de bandbreedte voor het salaris van de bestuursvoorzitter ligt tussen 923.500 en 1,15 miljoen euro per jaar.

Rabobank keert geen bonussen uit aan bestuurders en zal de hoogte van het salaris melden bij de definitieve benoeming.

SER

Draijer is een afgestudeerd werktuigbouwkundige, die van 1990 tot 2006 werkte voor adviesbureau McKinsey.

Begin september 2012 volgde hij Alexander Rinnooy Kan op als voorzitter van de SER. Dat is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op sociaal-economisch gebied, bestaande uit vertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en onafhankelijke kroonleden.

Tijdens het voorzitterschap van Draijer kwamen het energieakkoord en het sociaal akkoord tot stand. Draijer zelf laat in een verklaring van de SER weten 'met pijn in het hart' te vertrekken.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt het jammer dat Draijer vertrekt als voorzitter van de SER. ''We zullen zijn energie missen'', zei de minister zondag. Asscher gaat Draijer met interesse volgen bij zijn nieuwe uitdaging.

Transformatieproces

FNV-voorzitter Ton Heerts heeft zondag positief gereageerd op de voordracht van Draijer. Volgens hem krijgt de Rabobank op het juiste moment een voorzitter die maatschappelijk verantwoord ondernemen in de genen heeft.

Volgens VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes beschikt Draijer over de eigenschappen die noodzakelijk zijn voor het leiding geven aan een transformatieproces binnen een bankinstelling.

Heerts en Wientjes betreuren het dat Draijer de SER verlaat. ''Draijer heeft de positie van de SER in een economisch en politiek moeilijke tijd kunnen versterken’’, zegt Wientjes.

''Door met niet aflatende energie de nadruk te leggen op datgene wat bindt, heeft hij tegenwicht geboden tegen de sterker wordende polarisatie. Het is daarom bijzonder jammer dat hij de SER gaat verlaten.’’

Heerts noemt het ''buitengewoon jammer voor de SER dat Draijer weggaat. Maar zijn kennis, kunde en ervaring zullen van grote waarde zijn voor de Rabobank en haar medewerkers.’’

Lees al het nieuws over de Rabobank