China wil Nederlandse kennis en techniek inzetten om land-en tuinbouw te verbeteren.

De Chinese president Xi Jinping vroeg daarom speciaal om een presentatie van vooraanstaande Nederlandse bedrijven op het gebied van de agro-industrie.

Die presentatie kreeg hij zondagmiddag in Kasteel Keukenhof in Lisse. Daar mocht zijn echtgenote Peng Liyuan ook een nieuwe tulp dopen, die de oude naam voor China meekreeg, Cathay.

President Xi kreeg in het koetshuis van het kasteel te zien en te horen dat met moderne technieken, zoals bijvoorbeeld LED-verlichting, de opbrengst van een kas tomaten enorm kan worden verhoogd.

Loek Hermans, voorzitter van Greenport Holland, legde uit dat de jaaropbrengst in 1950 nog zes kilo per vierkante meter was en tegenwoordig tachtig kilo, terwijl het waterverbruik is gehalveerd en alleen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Voedselschandalen

''China heeft weinig ruimte en een groeiende bevolking, die beter wil eten. Dan is het belangrijk meer uit de grond te halen dan nu. Daarbij kunnen wij helpen", aldus Hermans.

Ook de recente voedselschandalen in China zorgen ervoor dat naar Nederland wordt gekeken om de kwaliteit van eten en melk beter te kunnen bewaken en garanderen. ''We zijn de op een na grootste exporteur van de agrosector in de wereld", hield staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de president voor.

'First lady' Peng Liyuan goot aansluitend op de presentatie een glas champagne over de paarse Cathay-tulpen, die in Nederland zijn gekweekt. Ook tekende ze het bijbehorende certificaat. 

Halverwege de middag heeft het koningspaar bij Kasteel Keukenhof in Lisse afscheid genomen van Xi en zijn vrouw. Daarmee is het bliksemstaatsbezoek van Xi formeel ten einde.

Nucleaire top

De president blijft echter nog twee dagen in Nederland voor de nucleaire top in Den Haag. Xi ontmoet de koning maandagavond opnieuw tijdens een diner dat Willem-Alexander op Huis ten Bosch aanbiedt aan de staatshoofden en regeringsleiders die aan de top deelnemen.

Het Chinese staatshoofd dat eerder zondag een gesprek had met minister-president Mark Rutte, gaat maandagmorgen ook nog even langs op het Binnenhof voor een ontmoeting met de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer.

Het koningspaar wacht de komende dagen een hele reeks audiënties en korte ontmoetingen met wereldleiders. Maandagmiddag krijgt de president van Zuid-Korea een lunch aangeboden op paleis Noordeinde.