De beslissing om de Britse een-pondmunt van een nieuw ontwerp te voorzien is voornamelijk genomen omdat Nederlandse valsemunters op grote schaal nepmunten in circulatie hebben gebracht.

Dat meldt de Britse krant The Independent zondag. Volgens de krant bracht een netwerk van Nederlandse valsemunters vanaf 2006 tenminste voor 30 miljoen pond (bijna 36 miljoen euro) aan replica’s van een-pondmunten in omloop.

De Nederlandse politie viel vorig jaar november de Amsterdamse muntperser European Central Mint (ECM) binnen na tips van de Britse recherche. Die had na een aantal onderscheppingen opgemerkt dat veel van de valse muntstukken Britse havens binnenkwamen vanuit de Nederlandse hoofdstad.

De 49-jarige eigenaar en een 67-jarige andere man werden bij de inval gearresteerd. Ook werd een machine in beslag genomen, die na inspectie in staat bleek de geraffineerde pondmunt te reproduceren.

Via Britse havens zou ECM ieder jaar tenminste vier miljoen aan valse ponden (4,8 miljoen euro) aan Britse misdaadsyndicaten hebben geleverd. Een bron uit de monetaire industrie spreekt van 'de grootste operatie die Groot-Brittannië ooit heeft gezien'.

Woensdag liet de Britse overheid weten dat vanaf 2017 een nieuwe een-pondmunt in omloop wordt gebracht om valsmunterij tegen te gaan. Die beslissing zou met name zijn ingegeven door deze grootschalige Nederlandse fraude.