Nederlandse bedrijven gaan kennis leveren om de Chinese melkproductie te vernieuwen en te verhogen.

Tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping dit weekend sluiten beide landen een overeenkomst over investeringen in productiekwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat zaterdag laten weten.

Ook Wageningen UR werkt in dit kader nauw samen met de Chinese Academy of Agricultural Sciences, onder meer op het gebied van voedselzekerheid, dierziektebestrijding en dierenwelzijn. De waarde van de afspraken bedraagt naar verwachting minimaal 20 miljoen euro.

''Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om export van agrarische kennis'', zegt staatssecretaris Sharon Dijksma. ''Nederlandse bedrijven gaan hun kennis en kunde inzetten om 1,3 miljard mensen van kwalitatief goede melkproducten te voorzien. Daar kunnen wij trots op zijn.”

Melkproductie

Met de inbreng van Nederlandse kennis wil China de melkproductie laten groeien naar veertig miljard kilo in 2015. China heeft de Nederlandse overheid om kennisinvesteringen gevraagd omdat ons land een wereldspeler is in melkproductie, verwerking en logistiek. In komende jaren zal de Nederlandse productie groeien naar dertien miljard kilo.

Xi Jinping bezoekt zondag de Keukenhof, waar hij een aantal moderne snufjes op landbouwgebied te zien krijgt. Het gaat onder meer om een melkrobot om efficiënter melk te produceren en een nieuw soort LED-verlichting die ervoor zorgt dat tomaten sneller groeien.