Winkeliers in België eisen subsidie omdat zij kranten verkopen. Zij kijken met scheve ogen naar het Belgische postbedrijf bpost dat jaarlijks 200 miljoen euro ontvangt van de overheid om abonnees de krant op tijd in de bus te bezorgen.

''De overheidssteun dient om de pers in zijn algemeenheid te ondersteunen, niet om het ene kanaal ten koste van het andere te bevoordelen. Een krant die verkocht wordt in de winkel of wordt thuisbezorgd door de krantenboer, is niet minder waard dan een die bpost verdeelt'', aldus de brancheorganisaties Buurtsuper.be, VFP en Prodipresse zaterdag in een verklaring.

De organisaties dienen een klacht in bij de Belgische toezichthouder op de post- en telecommarkt wegens concurrentievervalsing en overwegen dat ook te doen bij de Europese Commissie.

De Belgische regering moet van de Europese Commissie de bezorging van de kranten in het openbaar gaan aanbesteden in plaats van haar automatisch aan bpost te gunnen. De winkeliers vinden dat ook bij die aanbesteding niet voorbij kan worden gegaan aan de rol die de winkels spelen bij het verspreiden van kranten.