Japan geeft noodlijdend Oekraïne binnenkort omgerekend 710 miljoen euro financiële steun. Dit meldden zaterdag bronnen in Japanse regeringskringen.

De officiële bekendmaking van deze hulp is in het Catshuis in Den Haag. De Japanse premier Shinzo Abe gaat dat daar aan zijn gesprekspartners van de G7 vertellen. De G7, een praatgroep van vooraanstaande democratische, industriële mogendheden, vergadert in de marge van de nucleaire top in Den Haag over de crisis in Oekraïne.

Van de in 1975 opgerichte G7 zijn Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS lid. Sinds 1998 schuift ook Rusland aan, maar dan heet de groep G8. De eerstvolgende top van de G8 zou in juni in Sotsji in Rusland zijn, maar die lijkt door het conflict over de Krim voorlopig van de baan.

De Japanse regering verleent de hulp speciaal ''om Oekraïne te helpen met de economische problemen die kunnen worden veroorzaakt door de spanningen als gevolg van de annexatie van de Krim'' afgelopen week door Rusland. Een deel van het bedrag wordt via het Internationaal Monetair Fonds ter beschikking gesteld aan Oekraïne.

Japan erkent, net als vrijwel heel de wereld, de Russische 'overname' van het Oekraïense schiereiland de Krim niet. Tokio maakt overigens zelf aanspraak op Russische eilanden ten noorden van Japan.

Vijf dingen die u moet weten over de annexatie van De Krim

Alles over Oekraïne en de Krim in ons dossier