Afgelopen jaar is er in Nederland weer minder leidingwater verbruikt.

Dat blijkt uit een nog te publiceren onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland (Vewin), zo meldt ING vrijdag.

De afname is minder spectaculair dan in het verleden, maar dat komt volgens Vewin doordat de technologische winst in het begin nog groot was.

Dat Nederland minder water gebruikt, ligt niet aan ons gedrag. "Het komt vooral door technische hulpmiddelen, zoals zuinige douchekoppen en nieuwe was- en vaatwasmachines die minder water gebruiken", zegt Marco Zoon van Vewin tegenover ING. "We douchen zelfs steeds langer."

Koffie

Ook verbruiken Nederlanders minder water voor koffie. "We vermoeden dat dit komt doordat er meer Nespresso- en Senseo-apparaten in de huishoudens staan, waardoor Nederlanders meer espresso zijn gaan drinken in plaats van de grote koppen."

Een gemiddeld huishouden betaalde in 2013 gemiddeld 180 euro per jaar aan kraanwater. Per 1 juli 2014 verdubbelt de belastingdruk op leidingwater. "Dat merken mensen in hun portemonnee. Het verschil kan voor sommige huishoudens oplopen tot 60 euro per jaar", zegt Zoon.

Het Rijk haalt met deze belastingverhoging 220 miljoen euro op. De oorspronkelijke bedoeling van deze belastingmaatregel was om de consumenten bewuster te laten omgaan met leidingwater, vertelt Zoon. "Maar dat effect zien wij niet. Het waterverbruik is sinds de invoering van deze belasting niet gedaald."