De Spaanse en Portugese bouwvakkers die via de Duitse onderaannemer Rugovac werken aan de aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam, worden nog steeds onderbetaald en geïntimideerd. 

Dat meldde vakbond FNV Bouw vrijdag op basis van gesprekken met de betrokken werknemers op de bouwplaats.

De bouwvakkers krijgen volgens de vakbond nog steeds hun eerste maand werken niet uitbetaald. Er zijn er die structureel 50 uur per week werken.

Rugovac zou zijn werknemers ook vertellen dat zij bij ziekte geen cent krijgen. ''Deze mannen werken daarom door tot ze er dood bij neervallen'', zegt vakbondsbestuurder Osman Yildiz.

In december trok FNV ook al aan de bel over het achterstallige loon van de werknemers bij het Nederlandse bouwconsortium A4All (Boskalis, Heijmans en VolkerWessels) dat het project uitvoert in opdracht van Rijkswaterstaat.

Dat leidde in december tot de afspraak dat KPMG de kwestie zou uitzoeken. Het consortium zou op basis van de onderzoeksresultaten van deze accountantsfirma zorgen voor een juiste uitbetaling en bescherming van de werknemers.

De vakbond vindt dat het allemaal te lang duurt, terwijl ondertussen de misstanden voortduren. Het consortium heeft de vakbond inmiddels uitgenodigd voor een gesprek. Afhankelijk van de uitkomst hiervan gaat FNV Bouw zich beraden over mogelijke vervolgstappen.