DEN HAAG - In Nederland komen te veel nieuwe kantoren. De leegstand van kantoren neemt de komende jaren flink toe. Daarvoor heeft de Nederlandse Vereniging van Projectontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) maandag gewaarschuwd.

De vraag naar nieuwe kantoorruimte neemt momenteel af, maar de bouwondernemers komen dit jaar op een recordhoeveelheid van 2,6 miljoen vierkante meter nieuwe kantoren. De nieuwe projecten zijn nog een gevolg van de uitbundige groei van het aantal kantoorbanen in de voorbije jaren.

Nu de economie terugvalt en minder bedrijven willen uitbreiden, verwacht de NVB dat circa 1,1 miljoen vierkante meter nieuwe kantoorruimte per jaar voldoende zou zijn. Inmiddels zit er echter de komende jaren circa 1,9 miljoen vierkante meter per jaar aan nieuwe kantoorprojecten aan te komen.

ICT-bedrijven

"Door het overschot aan kantoren zal de leegstand zal verder groeien, vooral in ouderwetse kantoren", aldus directeur N. Rietdijk van de NVB. Riskant zijn ook projecten in aanbouw waarvoor nog geen huurder is gevonden. Ook dreigt meer leegstand in noodlijdende ICT-bedrijven, die hun kantoren geheel of gedeeltelijk te huur aanbieden. Dit gebeurt vooral in Groningen, de Randstad en nabij Schiphol, verwacht Rietdijk.

De vereniging van projectontwikkelaars en bouwers ziet daardoor kansen om leegstaande oude kantoren om te bouwen voor woningen. Dat zou vooral aantrekkelijk zijn in steden. De bouw van nieuwe huizen blijft al enige tijd achter bij de verwachtingen.

De NVB waarschuwde projectontwikkelaars al twee jaar geleden voor leegstand van kantoren. Die waarschuwing was kennelijk aan dovemansoren gericht, erkent Rietdijk. "Kantorenmakelaars letten vooral op het heden en het nabije verleden. Het duurt vaak ongeveer anderhalf jaar voordat een overschot merkbaar wordt op de makelaarskantoren."

Tot voor kort groeide de vraag naar kantoren uitbundig. Maandelijks kwamen er circa 8000 kantoorbanen bij, aldus Rietdijk. Bovendien namen veel ondernemers alvast een voorschot op toekomstige groei, door een iets groter kantoor te bestellen dan ze eigenlijk nodig hadden.

De komende drie jaren gaan echter veel minder bedrijven verhuizen, weet de NVB uit een recente enquête. Slechts 7 procent verwacht de komende drie jaar een andere ruimte nodig te hebben, voornamelijk om uit te breiden. In de afgelopen tijd was steeds ongeveer 25 procent van de bedrijven op zoek naar een grotere locatie.